اما و اگرهاي سکونت در هگمتانه

به گزارش ميراث آريا(chtn) محمد رحيم صراف در اين نشست، به دو بخش تاريخ هگمتانه و عمليات باستان‌شناسي انجام شده در تپه هگمتانه از سال 62 تاکنون اشاره کرد.

وي با بيان اين که هرودت در کتاب \"تاريخ\" نبود امنيت در بين اقوام مادي و تصميم براي برگزيدن ديااکو به عنوان پادشاه و تشکيل شهر هگمتانه اشاره کرده است افزود: به دستور ديااکو قلعه‌اي در اين شهر ساخته شد او از مردم خواست خانه‌هاي خود را در اطراف اين قلعه بسازند و از اين جا اولين پايه‌هاي ساخت شهري به اسم هگمتانه آغاز شد.

وي با بيان اين‌که اطلاعات بدست آمده نشان مي‌دهد که شهر هگمتانه در تمام دوران ماد پايتخت ماد بوده است افزود:در دوران هخامنشي نيز شهر هگمتانه پايتخت تابستاني هخامنشي بعد از شوش و تخت جمشيد بوده است.

وي اضافه کرد: مدت‌ها باستان‌شناسان و زبان‌شناسان به دنبال محل کشف تپه هگمتانه بودند، برخي محل باستاني هگمتانه را در تخت سليمان واقع در آذربايجان غربي و برخي در زيويه تکاب مي‌دانستند، اما بررسي‌هاي باستان‌شناسان آلماني در تخت سليمان مشخص کرد آثار بدست آمده در تخت سليمان مربوط به دوره ساساني و ايلخاني بوده و درنتيجه هر دو فرضيه رد شد.

وي با اشاره به تشکيل يک هيأت بين‌المللي در تپه هگمتانه در سالهاي 47-46 و خريداري نزديک به 25 هکتار از خانه‌ها و مغازه‌ها و ساختمان‌هاي ساخته شده بر روي تپه توسط اداره کل باستان‌شناسي افزود:در طول حفاري يک قلعه و آتشکده با تعدادي اتاق مربوط به 750 بعد از ميلاد (دوره مادها)کشف شد.

به گفته اين دکتراي باستان‌شناسي از دانشگاه مونيخ آلمان؛ از سال‌هاي 62 تا 79 با تشکيل هيأت باستان‌شناسي ايران و تهيه طرح در دو بخش ساماندهي تپه و حفاري، 11 فصل حفاري و ساماندهي انجام شد.

‌کارشناس بازنشسته سازمان ميراث فرهنگي کشور توضيح داد: تعدادي لوح‌هاي نقره‌اي، طلايي و مهرهاي استوانه‌اي به صورت قاچاق منسوب به اين تپه کشف شده اما مکان يافت اين اشيا مشخص نيست.

عضو هيأت مديره کميته ملي ايکوموس ايران يکي از اقدامات بسيار مهم را حصارکشي تپه براي حفاظت از تپه عنوان کرد و گفت: همچنيين درخت‌کاري براي جذب گردشگر و مکان‌هايي براي موزه ، آزمايشگاه، هيأت باستان شناسي و دانشجويان ساخته شده است.

صراف در ادامه يادآورشد: پس از انجام حفاري فصل اول و دوم، چهار بخش تپه به عنوان کارگاه حفاري و کاوش ازجمله بخش جنوب (مرتفع‌ترين بخش تپه)، بخش مرکزي، بخش شمال شرقي و ميدان هفت تير انتخاب شدند.

به گفته اين باستان شناس؛ اولين حفاري در کارگاه مرکزي تپه هگمتانه توسط هيأت آغاز و در عمق پنج متري آن آثار باستاني معماري ازجمله معبر با مصالح آجر، مدخل‌ها، ديوارهاي يک و نيم متري و تعدادي اتاق و سنگ مربوط به دوره هخامنشي يافت شد.

وي با بيان اين که ظاهر شدن يک به يک خانه‌ها سيستمي با طراحي هندسي ارائه داد که در نوع خود بي نظير بود گفت:خانه‌ها داراي اندازه 5/17 در 5/17 متر و شامل يک ورودي از يک معبر به داخل اتاق پيش‌خان، حياط و سه اتاق با مصالح خشت ساخته شده بودند.

وي با اشاره به ساخت پوشش به صورت پل بر روي کارگاه مرکزي بعد از پايان عمليات حفاري تصريح کرد: در طول عمليات حفاري کارگاه شرقي معبر، تعدادي اتاق اطراف معبر، کانال آب و پس از آن، توده خشتي 21 متري يافت شد.

وي با بيان اين که در طول عمليات حفاري در بخش جنوبي اين کارگاه شرقي ديواري 9 متري که نشان‌دهنده حصار شهر بود کشف شد افزود: شهر در کارگاه مرکزي و حصار شهر در کارگاه شرقي از زيرخاک بيرون کشيده شد.

صراف بيان داشت: در طول عمليات حفاري در کارگاه ميدان هفت تير نيز به تدريج معبر، مدخل، پيشخوان، حياط و سه اتاق به همان سيستم کارگاه مرکزي يافت شدند.

وي با بيان اين‌که از داخل اتاق‌ها هيچ نشاني از زندگي و شيء به جز سه خمره خالي با در پوش سنگي يافت نشد تصريح کرد:به همين دليل احتمال مي‌رود هنوز ساخت اين خانه‌ها تکميل نشده بوده اما تعدادي از اشياء نه در داخل خانه‌ها و اتاق‌ها بلکه در لايه‌هاي ديگر مانند مهر مسطح از صحنه نيايش، يک سکه از دوره هخامنشي و يک سکه از دوره ساساني و تعدادي پيکرک از دوره پارتي و يک شيء مربوط به دوره اسلامي يافت شد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388102922